Prvomajsko krstarenje Dunavom 2024.

UNESCO GEOPARK ĐERDAP I ĐERDAPSKA KLISURA,
BEOGRADSKA, SMEDEREVSKA, RAMSKA I GOLUBAČKA TVRĐAVA,
LEPENSKI VIR, HE ĐERDAP, TRAJANOVA TABLA

četiri dana / tri noći – brodom i autobusom
01/04.05.2024.

Prvi dan(01.05.2024): Beograd – Smederevo – Ram – Veliko Gradište – Golubac – Đerdapska Klisura – Donji Milanovac – Tekija – Kladovo (240km):

Sastanak putnika na pristaništu Beograd (Karađorđeva ulica, pored Brankovog mosta) u 07:00h, čekiranje putnika i ukrcavanje.  Krstarenje započinjemo od Beogradske tvrđave prema Kladovu. Prolazi se pored Smederevske tvrđave, potom ušća reke Morave u Dunav, zatim srednjevekovne Ramske tvrđave, u delu gde je Dunav najširi na prostoru Srbije. Nastavak plovidbe pored Srebrnog jezera i Velikog Gradišta.  Prolaskom pored Golubačke tvrđave, ulazi se u područje Nacionalnog parka Đerdap, poznatiji i kao Gvozdena kapija. Plovi se kroz najdužu i najdublju evropsku klisuru gde je Dunav i najlepši. Područje jedinstvene flore i faune svedoči o ostacima jednog od najstarijih naselja u Evropi. Prolazak pored Donjeg Milanovca, zatim kroz Veliki i Mali Kazan, pored statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala, a zatim i pored mesta gde je rimski car Trajan utisnuo svoj neizbrisiv trag u steni, poznato kao Trajanova tabla. Dolazak u Tekiju nakon 9,5h sati plovidbe.  Kraći transfer autobusom do Kladova. Smeštaj u hotelu “Aquastar Danube”. Večera. Noćenje.

Drugi dan (02.05.2024): Kladovo: Doručak. Slobodno vreme za Spa aktivnosti ili odlazak na FAKULTATIVNI IZLET:

Kladovo – Manastir Vratna i Vratnjanske kapije – Rajac – Kladovo (7h):  Dolazak u selo Vratna i obilazak tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi, koji se nalaze nad istoimenom rekom. U blizini ovog prirodnog fenomena nalazi se i Manastir Vratna koji po predanju potiče iz XIV veka. Nastavak puta preko Negotina i dolazak u selo Rajac i poseta Rajačkim pimnicama. Prema zvaničnim podacima kompleks čini više od 160 grupisanih objekata ukopanih u zemlju i koji služe za proizvodnju i skladištenje vina (u selu Rogljevu 120, u Štubiku 30). Ovaj vinogradarski kraj je poznat po izuzetno kvalitetnom vinu. Vredno posete je i staro groblje sa očuvanim kamenim spomenicima iz XVIII veka – stećci. Nakon obilaska, sledi degustacije vina i ručak, a potom povratak u hotel. Večera, noćenje. Cena izleta: odrasli 40€, deca 2-10 godina 20€, deca do 2 godine – besplatno. Plaćanje u hotelu, minimum za realizaciju 15 odraslih osoba.

Treći dan (03.05.2024). Doručak. Slobodno vreme za Spa aktivnosti (bazeni, sauna…) ili odlazak na FAKULTATIVNI IZLET: Kladovo – Arheološki muzej – Rimska Diana – HE Đerdap – Trajanov most – Kladovo (3,5h).

Obilazak Arheološkog muzeja Đerdap koji predstavlja značajna svedočanstva o raznorodnim kulturama praistorijskog, rimskog i srednjovekovnog perioda na Dunavu. Sledi kraći obilazak rimskog utvrđenja Diana, a zatim i poseta Hidroelektrani Đerdap. Sagrađena je 1974. godine kao najveći projekat te godine u Evropi koji je značajno izmenio položaj Dunava, lokalnih sela kao i kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u blizini. Poseta ostacima Trajanovog mosta. Nakon gradnje više od 1000 narednih godina most je važio za najveći na svetu. Gradio ga je rimski car Trajan početkom II veka, kako bi prešao Dunav i pokorio dačka plemena. Povratak u hotel gde će uz zakusku biti upriličena degustacija  lokalnih vina. Cena izleta: odrasli  30€, deca 2-10 godina 15€, deca do 2 godine – besplatno. Plaćanje u hotelu, minimum za realizaciju 15 odraslih osoba.

Četvrti dan (04.05.2024). Kladovo – Lepenski Vir – Kapetan Mišin Breg – Golubačka tvrđava – Beograd (240 Km)

Doručak. Polazak autobusa u 09:30h.  Vožnja autobusom pored Dunava, foto stop na vidikovcu iznad Kazana. Dolazak na arheološko nalazište Lepenski vir, jedno od najstarijih urbanih naselja Evrope i sveta i predstavlja najveći domet kulture srednjeg kamenog doba (6.500. p.n.e.). Nakon obilaska sledi pauza za ručak u etno restoranu Kapetan Mišin Breg. Nastavak puta i pauza za razgledanje Golubačke tvrđave sagrađene sredinom XIV veka, više puta rušene, obnavljane i dograđivane kao granično utvrđenje između Srbije, Ugarske i Turske. Planirani dolazak u Beograd u večernjim satima.

Cena aranžmana izražena u evrima, plaćanje u dinarskoj protivvrednosti srednjeg kursa NBS na dan uplate.

Napomene:Minimum za realizaciju putovanja je 45 osoba.*Program se može neznatno promeniti do početka sezone.*U slučaju nepredviđenih okolnosti, program je podložan promenama.U cenu putovanja je uračunato: Krstarenje Dunavom prema programu na relaciji od Beograda do Tekije, smeštaj u hotelu Aquastar Danube 4* na bazi tri noćenja sa polupansionom (doručak i večera, bife – švedski sto), upotreba sadržaja Spa centra u hotelu (bazeni, sauna, parno kupatilo, fitnes kabinet, fotelje masažeri…), transfer autobusom prvog dana od Tekije do Kladova i poslednjeg dana Kladovo – Lepenski Vir – Kapetan Mišin Breg – Golubačka tvrđava – Beograd (Pristanište Beograd),  doručak i ručak na brodu tokom plovidbe, ručak u povratku četvrtog  dana, ulaznice za lokalitete  Lepenski Vir i Golubačka tvrđava, usluge turističkog vodiča i lokalnih vodiča, putarine i takse, boravišna taksa i osiguranje gosta u hotelu i na brodu, kao i troškovi organizacije putovanja.
U cenu putovanja nije uračunato: piće tokom plovidbe i u hotelu, mini bar, razne vrste ručnih masaža, hidromasažna kada, fakultativni izleti drugog i trećeg dana boravka, individualni troškovi putnika.Brod Aquastar Maxim (www.krstarenjedunavom.rs) je napravljen 2014 godine, dužine 28 metara i širine 7 metara. Kapacitet je 70 sedećih mesta u moderno opremljenom salonskom delu, koji poseduje barski deo, veliki LCD monitor visoke rezolucije sa savremenim zvučnim sistemom. Brod je opremljen ležaljkama koje se nalaze na gornjoj sunčanoj palubi. Ručak se servira kao bife-švedski sto. Tehničke karakteristike broda omogućavaju plovidbu prema navedenom programu u trajanju od 9,5 sati.

Cena po osobi
u dvokrevetnoj sobi
Doplata za
jednokrevetnu sobu
DECA 0 – 1,99 GOD DECA 2 – 9,99 GOD
290€ PO OSOBI DOPLATA 70€ BESPLATNO 50% popust